jump to navigation

Astrobotic Club Craiova

2018 – Activitati ale Astrobotic Club afisate aici datorita blocarii nejustificate, probabil de catre hateri, a paginii oficiale:

Calendar:

  1. Pregatirea olimpiadelor scolare : IN FIECARE sambata, conform programului vechi, cu confirmare telefonica
  2. „Asteroid Day 2018” – 5 iunie 2018 – modificare fata de eventul anuntat pe feisbuc! E Ziua Cadrului Didactic si de aceea!
  3.  16 iunie 2018 – observatii astronomice, ora 22, baza mica a CNC
  4. ERATOSTHENES – la Solstitiu – racordare la proiectul international din septembrie pentru care suntem nod regional pentru Europa de Est
  5. Pregatirea pentru concursurile de robotica : tot sambata de la 12 sau suplimentar cand vom avea ocazia reunirii echipelor confirmate sau noi – cu confirmare telefonica
  6. Tabara/ tabere de vara : vor fi anuntate in functie de disponibilitate, in timp util.
  7. Colocviul National „Cygnus-Evrika – final de august
  8. Pregatirea speciala 1-10 septembrie 2018, in timpul careia va fi anuntat programul activitatilor Astrobotic Club Craiova in noul an scolar!

 

 

2017- Eratosthenes de primăvară pe 20 martie, Odysseus II , GAM în aprilie de pe 1, Asteroid Day și apoi pregătiri de concursuri, examene și activități de vară!

 

Activități de vară 2016 și perene: Pregătirea roboților și  Perseide 2016

Verificați periodic pentru anunțuri actualizate  https://www.facebook.com/Astrobotic-Club-262090093826986/ și https://www.facebook.com/Astrobotic-Spirit-00x-satellites-robots-164776670582717/

 

Asteroid Day 2016

Tentativa din acest an s-a finalizat neașteptat de bine astfel încât ne așteptăm să devenim Premier Event anul viitor dacă ne vom organiza corespunzător. Pentru detalii puteți accesa pagina FB ”astrobotic club” sau pagina evenimentului oficial unde găsiți ”Discover Asteroids” și un filmuleț pe lângă 4 -5 fotografii(mulțumim Cuvântului Libertății pentru articolul de presă și fotografii) la linkul următor:  https://www.facebook.com/262090093826986/videos/1055867047782616/?hc_location=ufi

 

Luna Astronomiei Globale, GAM 2016, se va concretiza la Craiova(cu bunăvoința vremii și a ONAA 2016) în perioada 20 Martie- 9 Mai, cu precizarea că pe 18 Aprilie va fi o zi dedicată atât observațiilor solare cât și a planetei Marte, iar 24 aprilie este Ziua Soarelui. Miercuri sau joi în timpul ONAA  de la ora 21 vom desfășura observații pentru oaspeții noștri, văduviți de organizarea unei probe observaționale pe telescop tocmai la ONAA! Pe 9 mai avem o sesiune specială de observare a tranzitului lui Mercur (de ziua Europei!), cu speranța că vremea va fi mai favorabilă decât în 2012 la tranzitul lui Venus.

Vă așteptăm la CNC !

 

Curentul meteoric al Draconidelor 2011- observatii

In zilele de 6, 7, 8 , 9 si 10 octombrie 2011 Astrobotic Club Craiova anunţă sesiuni de observaţii ale aşa numitei ploi de stele, în realitate un curent meteoric ce pare a veni din zona constelaţiei Dragonul şi care în acest an, în jurul datei de 8 octombrie , incepând cu lăsarea serii, va putea fi observat în funcţie de vreme de către orice doritor.

Observaţiile vor avea loc fie în curtea C.N. „Carol I” Craiova-6 şi 7X2011 , fie la GT Auto Craiova (Romanesti, vizavi de Lactido, 10X2011). In ziua maximului este posibilă observarea împreună cu elevii olimpici dintr-o locaţie ce va fi stabilită până pe 6 X 2011.

Coordonator Astrobotic Club, prof. Octavian Georgescu

Activităţi cu specific de  astronomie pentru toate vârstele!

Nopţi galileene la Craiova!

Actiunea „Urmeaza-l pe Galilei” va fi organizata în acelasi stil ca si „Stargazing” din cele 100 de ore de astronomie si va fi compusa, cu sprijinul fenomenelor meteo, din trei seri de observatii astronomice, în 22, 23 si 24 octombrie 2009 între orele 20 si 23 aproximativ. Pentru ziua de vineri 23 vom organiza şi o sesiune de pranz pentru observarea Soarelui.

Observatiile vor avea loc în curtea Colegiului National „Carol I” din Craiova si vor fi asistate de subsemnatul si echipa de elevi a clubului „Astrobotic” ce functioneaza ca activitate extrascolara gratuita în cadrul colegiului. Aparatura utilizata va fi compusa cel mai probabil din Celestron Sky Scout- planetariu personal, telescop 254/1200 pe montura Dobson fabricatie proprie, luneta fabriciatie proprie pentru a verifica cele vazute de Galileo Galilei, probabil un alt Dobson GSO de 200 al unui coleg amator entuziast si eventual un binoclu. Pentru eventualitatea în care vremea ne va fi dusman vom prezenta o serie de filme despre astronomie cu ajutorul unui videoproiector în sala de festivitati a colegiului.

Sunt invitati toti elevii dornici sa redescopere cu ochii lor sistemul nostru Solar refacând partial observatiile marelui Galileo Galilei. Sunt de asemenea bineveniti parintii si cunoscutii lor.

Va asteptam la 44.319063 N, 23.792046 E în zilele si orele mentionate. Cer senin tuturor!

Octavian Georgescu
GTTP Romania

Raport de activitate

Bad boys, bad days, refren cunoscut, modificat după nevoi, reflectă destul de bine realităţile acţiunii desfăşurate în serile de 22 şi 24 octombrie prin piedicile apărute singure prin bunăvoinţa, indiferenţa sau pur şi simplu neglijenţa unora sau altora….nimeni exclus din păcate!

Alt refren cunoscut şi aplicabil este „cine-a pus cârciuma-n drum!” cu continuarea negată: desfăşurarea festivităţilor măreţe ale zilelor oraşului combinate cu vizitele electorale şi un bal al bobocilor tactic plasat exact pe 22 au condus la o scădere sensibilă a numărului participanţilor, aproximativ 60 comparativ cu cei 500 din primăvară. Adăugând o vreme capricioasă, care ne-a gonit joi devreme acasă şi mai spre miezul nopţii ne-a dat cu tifla arătîndu-ne cerul aşa cum ar dori să-l vadă oricine, aş putea să declar o acţiune ratată dacă unii pasionaţi începători sau avansaţi nu ar fi fost alături de mine beneficiind împreună de frumuseţile vizibile ale cerului bine poluat de instalaţia de nocturnă şi artificii.

Dar haideţi să vedem împreună faţa veselă a nopţilor galileene, şi a zilelor galileene prin extensie deoarece, după o seară de joi în care, cu dobsonul de 254 şi Sky scout-ul am reuşit să discut cu 10-15 persoane, elevi, părinţi şi bineînţeles Cristina,  Dragoş şi Cristi, nucleul de bază al fostului Stargazers, în ziua de vineri la prânz, un Soare strălucitor a străpuns bariera de nori şi ne-a lăsat, în curtea şcolii 33,  să ne uităm la el cu o lunetă echivalentă celei construite de Galilei , cu obiectivul protejat de folie specială .  Elevi din ciclul primar, cu care desfăşor activităţi combinate de astronomie teoretică şi practică, au venit în număr de cca 25 pentru a vedea ceva deosebit, mai ales că majoritatea ştiau deja că urmează o activitate interesantă din cele 100 de ore de astronomie de la Craiova. Şi au văzut luneta, mai ales că unii şi-au construit deja una din carton şi lentile de ochelari, au sesizat efectul foliei, au observat vizual Soarele , au făcut fotografii colegilor şi Soarelui prin lunetă şi au ascultat cu atenţie câteva cuvinte despre Galilei, cine a fost şi care au fost cele mai importante realizări ale sale.  Deoarece trei dintre aceşti elevi fuseseră împreună cu mine şi alţi elevi în vizită la Planetariul din Piteşti chiar în weekendul anterior, putem spune că am avut chiar un auditoriu avizat. Şi am prins exact momentul, deoarece duşmanii din nori au mînat turma de spinări albe exact peste noi……acoperind din păcate Soarele .

Seara de vineri a fost o dezamăgire totală din cauza ploii mărunte şi enervante pe care am prevăzut-o dar care a redus la zero participarea directă. Am reusit să verific existenţa transmisiilor live sau accesul la distanţă la telescoapele puse la dispoziţie de diverse asociaţii şi universităţi din lume, incluzând IAO din Iran ai căror participanţi susţineau proba observaţională în cursul nopţilor galileene, dar lipsa participanţilor a făcut destul de dificilă transmiterea informaţiilor.

Sâmbătă a debutat frumos cu Soare şi promisiuni deşarte pe toate canalele, dar care ne-au oferit totuşi 2 ore de cer senin, cu imagini rezonabile ale lui Jupiter şi sateliţilor săi vizibili, imagini ceţoase ale Lunii şi bunicele pentru M29 şi Albireo, care s-a descompus clar şi şi-a arătat culorile prin ocularul de 6 mm. Şi pentru că norii şi fumul tradiţiilor clasice,  grătarele şi artificiile, au apărut în jur de ora 22, am părăsit curtea Colegiului Carol şi am poposit până după miezul nopţii pe Net, unde am făcut poze cu telescoapele altora, beneficiind de frumoasa iniţiativă inclusă în oferta IYA 2009 , remote access telescopes de la Harvard sau altele asemenea. Fotografiile realizate de mine şi de alţi entuziaşti amatori au fost clasificate şi pregătite pentru discuţii şi analize ce vor avea loc la următoarele întâlniri săptămânale.

Elevii au pregătit deja prezentări ale activităţilor realizate şi voi posta un colaj anonim pe această pagină, sau semnat în caz că autorii doresc acest lucru.

Concluzia: nu-i pentru cine se pregăteşte ci pentru cine se nimereşte! Bine sau rău, cu media sau fără, cine alege astronomia nu alege greşit în nici un caz, cu toată împotrivirea Educaţiei Naţionale care decide că nici un elev în afară de cei rebeli nu trebuie să aibă alte cunoştinţe decât cele predate la Cântarea României cea de dinainte de…

Exit Mosu pentru astăzi, cer senin pentru toţi!

Reclame

Comentarii»

1. Noptile Galileene - 22-24 octombrie 2009 « Astronomic - 22/10/2009

[…] Craiova Astrobotic Club Craiova – Urmează-l pe Galilei! […]

Mosu' - 27/10/2009

Si mai sunt actiuni precum cele mentionate, desi cu impact punctual si, dupa cum am mai spus, necoordonate. Dar felicitari tuturor celor care au avut curajul…..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: